Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A megfelelő motorolaj megtalálásáig vezető út sok kérdéssel van kikövezve. A viszkozitási osztályokat sokszor tévesen hiszik a gyártói szabványoknak, a kenőanyagok különböző minőségi fokozat - Motorolaj magazin
részletek »

Hogyan válasszuk ki a megfelelő motorolajat?

Hogy tudd! A belsőégésű motorok vére a motorolaj. Mit kell tudnod a motorolajról? Hogyan készül? Mennyire káros a fáradt olaj? Melyek a nagy olajtársaságok? Itt, a Motorolaj Tuti Magazin oldalon mindenre megtalálod a választ. Hírek, cikkek, tesztek.
Motorolaj magazin
Itt vagy: Motorolaj magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Hogyan válasszuk ki a megfelelő motorolajat?
Hogyan válasszuk ki a megfelelő motorolajat?
Hogyan válasszuk ki a megfelelő motorolajat?
A megfelelő motorolaj megtalálásáig vezető út sok kérdéssel van kikövezve. A viszkozitási osztályokat sokszor tévesen hiszik a gyártói szabványoknak, a kenőanyagok különböző minőségi fokozatait keverik egymással és a motorolajokat nem megfelelően tárolják.
A megfelelő kenőanyag keresésekor az autósok többségénél a legfontosabb kritérium a viszkozitási osztály. Ugyan a motorolaj folyékonysága, melyet a viszkozitási osztály határoz meg, egy fontos jelző, azonban nem az egyetlen. Különböző adalékok és az alapolajok további fontos tényezők.

Csak kevés autós ellenőrzi rendszeresen az olajszintet az autójában. Ha felvillan az olajszint ellenőrző lámpa, felvetődik a megfelelő olaj kérdése. A különböző minőségű olajak keverése ugyan technikailag lehetséges, azonban negatív hatással van a teljesítményre.

Az utánatölthető olajoknál az autógyártó adatai a mérvadóak. A minimum alatti olajszintnél az utántöltés az előírtnál alacsonyabb minőségből még mindig jobb, mint a továbbautózás túl kevés olajjal. Ez vonatkozik az ásványi olaj alapú olajra is, ha a jó minőségű teljesen szintetikus, alacsony viszkozitású olajhoz keverjük kiegészítésként.
Hirdetés

A csomagoláson feltüntetett időpont a letöltés dátumát jelzi, és arról tájékoztat minket, mióta tárolják az olajat. A felbontatlan eredeti csomagolásban a motorolajok szavatossága rendeltetésszerű tárolással öt év. A megbontott kenőanyagokat legkésőbb a felbontástól számított hat hónap után rendeltetésszerűen meg kell semmisíteni. Alapvetően ajánlott az olajat fagymentes, zárt helyen, lehetőleg állandó hőmérsékleten tárolni.

Nagy hőmérséklet ingadozás és páratartalom esetén a flakonon keresztül nedvesség kerülhet az olajba, mert ugyan a csomagolás folyadékmentesen zár, de nem gázzáró. Ráadásul közvetlen, tartós UV-sugárzástól a kenőanyag a műanyag flakonban elöregedik.
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - motorolaj, viszkozitás, olaj, választás, minőség, kenőanyag, autó, motor
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2011-05-11 07:40:18
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü