Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Bányászat képes leírás - Motorolaj.tlap.hu
részletek »

Bányászat - Motorolaj.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: motorolaj.tlap.hu » Bányászat
Keresés
Találatok száma - 5 db
Az olajbányászat története

Az olajbányászat története

Az első modern olajkútat Egyesült Államokban egy leszázalékolt vonatkísérő, nevezett Edwin L. Drake és William A. Smith kovácsmester fúrta Titusville - Pennsylvániában 1859.szeptember 21-én James Townsend bankár megbízásából. A kút naponta 20-25 hordó kőolajat adott. Ez akkor hordónkénti húszdolláros áron 400-500 dollárt jelentett naponta. A hír gyorsan terjedt, az egy évvel korábban még értéktelen földdarabkák fantasztikus összegekért keltek el. A területet Oil Citynek (Olajváros) nevezték el, melyet pár hónap alatt mintegy 350 ezer oilsmeller" (olajkereső ember) özönlött el. Gyors ütemben épültek a házak, üzletek és italszalonok, a város tele volt szélhámosokkal és zsebtolvajokkal. A környéken az a hír járta, hogy csak egy lyukat kell fúrni a földbe, odaállítani egy hordót és bárki, vég nélkül merítheti az olaját. Más nem lévén kéznél, eleinte whiskys hordókba töltötték az olajat, akkor vált a kőolaj mennyiség máig is általános egységévé a 42 gallonos hordó, ami kereken 159 liter.

Kőolaj bányászat engedélyeztetése

Kőolaj bányászat engedélyeztetése

Magyarországon kőolaj kitermelés csak környezetvédelmi engedélyeztetési eljárás után lehetséges. A környezetvédelmi eljárás típusát meghatározza a tervezett tevékenység kapacitása és az érintett tevékenység adottságai, érintettsége. A kőolaj esetében 500 t/nap kitermelésétől már környezeti hatásvizsgálati eljárás lefolytatása szükséges, míg a megjelölt kapacitás alatt előzetes vizsgálati eljárás lefolytatására kerül sor. Az engedélyezési eljáráshoz környezetvédelmi szakértő által készített dokumentációk elkészítése szükséges, amelyek tartalmi követelményeit a 314/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet tartalmazza.

Magyar Bányászati és Földtani Hivatal

Magyar Bányászati és Földtani Hivatal

Az MBFH önálló feladattal és hatáskörrel rendelkező központi hivatal, amely ellátja az állam bányászati és földtani feladatait. A hivatal irányítását a bányászati ügyekért felelős Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi miniszter látja el. Honlapunkon a bányászat és a földtan jelenével és jövőjével kapcsolatos információk széles körét tesszük hozzáférhetővé. A hivatal célja az ügyfélbarát közigazgatás megteremtése, azaz a hatósági és közszolgáltatási folyamatok korszerűsítése, valamint a bürokrácia csökkentése. Ezt kívánja szolgálni a hivatalunknál hamarosan bevezetésre kerülő elektronikus ügyintézés.

Motorolaj magazin hírek
Hogyan válasszuk ki a megfelelő motorolajat?
Hogyan válasszuk ki a megfelelő... A megfelelő motorolaj megtalálásáig vezető út sok kérdéssel van kikövezve. A viszkozitási osztályokat sokszor tévesen hiszik a gyártói szabványoknak, a kenőanyagok különböző minőségi fokozatait keverik egymással és a motorolajokat nem megfelelően tárolják. A megfelelő kenőanyag keresésekor az autósok többségénél a legfontosabb kritérium a viszkozitási...
Fáradtolaj - Kezelés
Fáradtolaj - Kezelés A fáradtolaj megfelelő kezelése rendkívül fontos, azonban a legtöbben sajnos nem...
A motorolaj is lehet cuki
A motorolaj is lehet cuki A kenőanyaggyártók öldöklő küzdelmében az Agip a világ legismertebb...
Propeller

Propeller

A Szovjetunió összeomlása utáni időszakban tavaly hozta felszínre a legnagyobb mennyiségű olajat Oroszország: a megelőző évhez képest 2009-ben 1,5 százalékkal, napi 9,925 millió hordóra nőtt a kitermelés.Ágazati elemzők ugyan 2008-hoz képest növekedést vártak, de azt nem, hogy a 2007-es szintet is átlépi a kitermelt mennyiség a világ vezető olajtermelőjénél.

Turkmen Oil

Turkmen Oil

Turkmenistan is a prime example of a particular anomaly that the petroleum industry did not face on such a grand scale in the past: a vast region blessed/cursed with a tremendous endowment of petroleum deposits which is land-locked and currently no efficient and safe way to deliver their product to the world's markets. Today Turkmenistan is examining various pathways for the distribution of most precious resource with unanswered questions as to what will be the most politically viable and economically feasible pathway while limiting adverse impacts to the environment. However, Turkmenistan is not the only newly independent state (NIS) of the former Soviet Union (FSU) with this new problem of being landlocked and no environmentally safe, politically secure, and economically viable way to deliver their oil and gas products to market. Both Azerbaijan, across the Caspian from Turkmenistan to the west, and Kazakhstan to the north both have immense oil and natural gas deposits with few attractive options for delivering the product to sea ports for expedient export. A solution to this problem may involve a cooperative effort from all three nations, yet all options pose potential environmental problems which could be heavily exacerbated by political conflict in the region.

Tuti menü